KADA ŠTENE STIGNE U KUĆU…

Svako štene svojim dolaskom u kuću donosi pregršt radosti ali i obaveza za ukućane koje je lakše izvršavati ukoliko se kuca na vreme dresira. Ako želite da vaš ljubimac poraste u lepo vaspitanog psa, sa učenjem počnite od prvog dana.

Prvo što treba da nauči su higijenske navike. Štene mokri čim se probudi, nakon što jede ili popije vodu. Zato je važno da pratite šta radi i da budete spremni da ga odmah nakon toga izvedete napolje ili da ga stavite na novine ili kupovnu pelenu za pse. Važno je i da te novine ili pelene, ne bacate nakon što ih kuca upotrebi – štene će vršiti nuždu tamo gde prepozna svoj miris, a vi ga nakon toga obavezno nagraditi rečima „bravo“ i ukusnim zalogajem. Nagrada važi i za vršenje nužde van kuće. Kada kuca pogreši i vrši nuždu u kući van mesta određenog za to, strogo i povišenim tonom mu recite „ne“, a potom kucu stavite na pelenu ili parče novine.

Odazivanje na ime je sledeće što pas mora da nauči. Trudite se da uvek kada vam štene samoinicijativno prilazi izgovarate njegovo ime, a kada vam sasvim priđe nagradite ga komadićem hrane koju voli. Izgovarajte ime psa i kada mu vi prilazite, a potom ga pomilujte i nagradite hranom.

Nakon što pas nauči da se odaziva na svoje ime, možete ga dresirati i da pravilno reaguje na komandu – dođi. Proces je isti kao i prilikom učenja imena, s tim što sada možete da kombinujete obe komande ali tako da prvo izgovorite ime psa, a potom reč „dođi“. Svaki put kada vam se kuca približi nakon izgovorene komande, nagradite je maženjem i hranom.

Važno je i da naučite svog kućnog ljubimca da ne skače na vas i ostale ukućane, na goste koji vam dolaze, kao i na prolaznike na ulici. To ćete postići tako što ćete ignorisati psa kada pokušava da skače. Ne smete da mu se obraćate i morate biti dosledni. Kada odustane od skakanja i sedne, nagradite ga hranom i pomazite ga. Isto važi i kada učite psa da ne gricka ništa što nisu igračke za njega. Najvažnije je da ne dozvolite psu da gricka vaše ruke i prste. To se postiže tako što ćete psu oduzeti zabranjeni predmet i pružiti mu igračku koju sme da grize.

Koristite iste reči i pokrete za iste komande, kako ne biste zbunili psa. Važno je i da se svi ukućani pridržavaju utvrđenih pravila ponašanja prema štencu, kao i da ga niko ne kažnjava fizički.

Najvažnije je da ne posustanete pred šarmom šteneta i da budete istrajni tokom dresure. Vratiće vam se višestruko kada pas poraste.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook