PRAKTIČNI SAVETI ZA VIŠE MESTA U STANU

Bez obzira na to da li živite u garsonjeri ili velikom stanu, slobodnog prostora uvek manjka. Zato vam nudimo nekoliko saveta u vezi sa tim kako da organizujete svoj životni prostor i napravite više mesta.

Prvi korak je da dobro pogledate svoj stan, svaku prostoriju i razmislite koji delovi su ostali neiskorišćeni. Obratite pažnju, pre svega, na uglove jer su to idealna mesta za elegantne police i ormariće. Takođe, i mali radni kutak se može napraviti u uglu dnevne ili spavaće sobe.

Udubljenje u zidu, najčešće ono koje ostane kada se zazidaju prozor ili vrata, iskoristite tako što ćete na tom mestu napraviti policu za knjige ili sudove, ukoliko se nalazi u kuhinji.

Imate stepenište u stanu? Iskoristite ga za policu koja će se nalaziti ispod. To praktično rešenje može biti i ukras u enterijeru. Isto važi i za galeriju koju možete da napravite ukoliko su zidovi u vašem stanu visoki. Na galeriji može biti krevet, ali i mali radni prostor, ako do plafona ima barem dva metra dok stojite na galeriji.

Ako vaša terasa ne pruža lep pogled, nalazi se na vetrovitoj strani zgrade ili je ne koristite iz bilo kog razloga – zastaklite je. Tako ćete dobiti prostoriju više u svom stanu, koja može imati različite namene – od radnog prostora, mini kuhinje, mesta za kućnog ljubimca, do male oaze mira.

Veće prostorije u svom stanu možete pregraditi ukrasnim paravanom ili zavesama. To je naročito dobro rešenje ako imate dvoje dece jer ćete tako od jedne sobe napraviti dve, bez velikih radova i novčanih ulaganja.

Više prostora u dnevnoj sobi dobićete ako umesto dvoseda i fotelje stavite takozvanu ugaonu garnituru. Dodatna mesta za sedenje možete da napravite i tako što ćete na nižu podnu policu ili ormarić postaviti udobne i dekorativne jastuke.

Tabure je takođe dobro rešenje jer zauzima manje mesta od fotelje i stolice, a ukoliko odaberete ono koje se otvara poput kutije, dobićete dodatni prostor za odlaganje stvari. Manje ćebe u tabureu, na primer, biće vam pri ruci kada se odmarate u dnevnoj sobi.

I klupski stočić može istovremeno biti korpa za odlaganje stvari, najčešće časopisa i knjiga.

Televizor okačite na zid, umesto da ga držite na komodi koju ćete u tom slučaju iskoristiti za knjige.

Sto za ručavanje je važan deo svakog stana jer je mesto okupljanja porodice, druženja sa prijateljima, ali kada je trpezarija mala ili je uopšte nemate, onda je odlično rešenje sto koji može da se sklopi i skloni kada nije u upotrebi.

Ako u svom stanu nemate mesta za cipelarnik, svoju obuću možete držati u kutijama ispod kreveta u spavaćoj sobi. Na istom mestu možete da odlažete i jorgane i ćebad tokom leta, u specijalnoj fioci koji ima točkiće.

 

 

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Tagovi: , ,
Podelite:
Share on facebook
Facebook