DA LI ZNATE KOJA SU ČETIRI KLJUČNA ELEMENTA SVAKOG ENTERIJERA?

Nameštaj je važan, kao i ukrasi i ostali detalji u stanu, jer životni prostor osim funkcionalnosti treba da zadovolji i estetske standarde ukućana, da bude u skladu sa njihovim navikama i životnim stilom.

Međutim, bez obzira na sve to, nameštaj, zavese, tepisi i ukrasi nisu presudni prilikom opremanja vašeg stana ili kuće, već sledeća četiri elementa:

ZIDOVI

Zidovi prostoru daju dušu, kažu stručnjaci za uređenje enterijera i objašnjavaju da moraju biti po meri ukućana. To znači da prilikom odabira boje za zidove, ili dezena tapeta, ne bi trebalo da se vodite isključivo trendovima, već da ono što je moderno prilagodite sopstvenom stilu i ukusu.

Imajte na umu i to da tamniji zidovi čine da prostorija vizuelno deluje manja, ali istovremeno doprinose eleganciji prostora.

Šareni zidovi nisu za prostorije u kojima želite da se opustite, ali ni za radni prostor zato što upadljive boje i dezeni mogu da skreću pažnju i ometaju koncentraciju.

Bela boja zidova se preporučuje ukoliko „igrate na sigurno“, ali i ako imate komade nameštaja za koje želite da dominiraju u prostoru.

Takođe treba da znate da se tamni zidovi podjednako lako prljaju kao i svetli, tako da ako imate decu i ne želite da se otisci njihovih prstića vide na zidovima samo nekoliko dana nakon krečenja, izaberite tapete ili boje koje mogu da se peru.

TAVANICE

Najbolje je kada je plafon beo i ravan, jer tako prostor deluje veće, svežije i čistije. Dodaci i ukrasi na tavanici mogu biti lepi, ali samo ako su pažljivo osmišljeni i dobro uklopljeni uz nameštaj, zavese, tepihe i ostale elemente u toj prostoriji.

Gipsane i slične bordure za plafon, pažljivo birajte, a preporučuje se da konsultujete i stručnjake za opremanje i uređenje enterijera, kako biste bili sigurni da ukras neće postati velika greška na vašem plafonu.

PODOVI

Podovi definišu prostor i zato je veoma važno da prilikom uređenja svog životnog prostora krenete upravo od toga kako će izgledati pod.

Prvo odredite da li želite parket, laminat ili itison od zida do zida, da li ćete imati tepihe i stazice. Osim estetike, pod mora biti i funkcionalan. Svetliji pod će vizuelno „otvoriti“ prostoriju, ali imajte u vidu da ćete morati češće da ga čistite.

Ako imate decu ili kućnog ljubimca, nemojte stavljati tapisone, niti tepihe od vune, jer se teže održavaju i čiste.

RASVETA

Osvetljenje daje karakter prostoru u kojem živite, bez obzira na to da li se radi o prirodnom ili veštačkom svetlu.

Jedno rasvetno telo na sredini plafona ima funkcionalnu ulogu, ali periferna svetla mogu biti i dekorativna i korisna.

Stone, podne, zidne lampe… izbor je širok, zato budite kreativni, eksperimentišite, igrajte se osvetljenjem u svome stanu.

Lampe su zgodne i zbog toga što lako mogu da se zamene kada vam dosade i zato su bolje rešenje od lustera.

Ako dobro odaberete i realizujete zidove, tavanice, podove i rasvetu, možete biti sigurni da će prostor u kojem živite biti po vašoj meri. Nameštaj, tepihe, zavese, jastučnice… ćete lako promeniti, ali greške u izboru poda, ili boji zidova i plafona, se mnogo teže i skuplje ispravljaju.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook