NA PUT SA KUĆNIM LJUBIMCEM: SAVETI I TRIKOVI

Bez obzira na to da li imate psa, mačku ili papagaja, svom kućnom ljubimcu morate obezbediti bezbedno i udobno putovanje, u kojem će uživati koliko vi.

Prvi korak u planiranju vašeg zajedničkog putovanja je da proverite da li hotel ili bilo koji smeštaj u kojem ćete biti, dozvoljava boravak životinja. Takođe, napomenite ako imate velikog psa, jer neki turistički objekti primaju samo kuce koje nisu teže od 10 kilograma.

Drugi korak je – pakovanje.

Bez obzira na to da li idete van zemlje ili ne, vašem kućnom ljubimcu treba pasoš. To nije putni dokument poput onog koji vi imate, već knjižica u koju veterinar upisuje sve neophodne vakcinacije životinje. Osim toga, trebaće vam i potvrda da ne boluje od neke zarazne bolesti.

Takođe, morate imati i potvrdu da je vaš kućni ljubimac uspešno prošao laboratorijski Titra test. Morate da znate i da se na taj test nekada čeka dugo, čak i do tri nedelje, a radi se tako što se životinji uzme krv.

Ako putujete u inostranstvo, proverite normative te zemlje u vezi sa prelaskom životinje preko granice, boravkom u određenom smeštaju, kao i propisima kako kućni ljubimac sme da se prevozi.

Ukoliko putujete automobilom, a vaš ljubimac se ne vozi često, dozvolite mu da nekoliko dana pre putovanja ulazi u vozilo i istražuje unutrašnjost. Ne zaboravite da ponesete omiljenu igračku kuce ili mace, a kada posluša vašu komandu da sedne mirno, to obavezno nagradite keksićem koji vaš kućni ljubimac voli.

Znajte da kuca ili maca ne smeju da sede vozaču niti suvozaču u krilu  – saobraćajna policija može da vam naplati kaznu jer se takva vožnja smatra nebezbednom, i za vas i za životinju.

Za veće pse postoje specijalni pojasevi za vezivanje, koji mogu naknadno da se ugrade u svaki automobil, dok za manje rase, kao i za mačke, možete da kupite transporter – specijalnu korpu za prevoz životinja.

Tokom putovanja morate praviti češće pauze jer kućni ljubimac ne može da vam kaže kada je žedan, gladan ili mora u toalet. Međutim, ne smete preterivati sa vodom i hranom koju ćete davati životinji tokom putovanja, jer i kućni ljubimci, isto kao i ljudi, mogu osećati mučninu tokom vožnje automobilom.

Putovanje avionom je komplikovanije. Životinje do osam kilograma mogu da se prevoze u putničkom delu aviona, ali one teže moraju biti u prtljažniku, i to u specijalnom kavezu.

Ne zaboravite da prilikom kupovine avionske karte napomenete da ćete putovati sa svojim kućnim ljubimcem i da su vam u vezi s tim potrebne sve informacije.

Bez obzira na to da li će životinja biti s vama ili u prtljažniku aviona, neki veterinari preporučuju pilulu za smirenje, koju bi četvoronožni putnik trebalo da popije pre nego što avantura počne. Međutim, to nikako ne radite samoinicijativno, već OBAVEZNO konsultujte veterinara.

Takođe, ponesite i pelene za životinje, a obezbedite im i flašicu vode, ali i omiljenu igračku.

Ako ćete na putovanje autobusom, vozom ili brodom, na vreme se informišite o uslovima, jer mnogi od tih prevoznika ne prihvataju životinje.

U svakom slučaju – ne odustajte! Putovanje sa kućnim ljubimcem može biti nezaboravno iskustvo, i za vas i za životinju, ali samo ako se detaljno isplanira.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook