DADILJA ILI VRTIĆ, ZA ŠTA SE ODLUČITI?

Nakon prvih koraka i slavljenja prvog rođendana vašeg mališana bliži se period kada je potrebno da odlučite ko će čuvati vaše dete kada vi niste u mogućnosti. Dadilja ili vrtić – česta dilema kod roditelja, pogotovo kada je prvo dete u pitanju. Za koju god opciju da se odlučite važno je da predate dete u ruke osobe ili ustanove kojoj verujete. Zabrinutost prilikom razdvajanja od deteta je normalna stvar i zato odaberite najbolje za vašeg mališana.

Evo i nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome:

Ukoliko nemate fiksno radno vreme ili ne možete isplanirati unapred svoje obaveze, dadilja je uvek dobar izbor. Bez obzira da li je unajmite putem agencije ili po preporuci prijatelja, imaćete mogućnost da je bolje upoznate i odlučite da li je baš ona dobar izbor za vaše dete. Možete je angažovati po potrebi i sami odrediti njeno radno vreme, ali imajte na umu da se kasni večernji časovi dodatno plaćaju. Ova osoba će biti potpuno posvećena vašem detetu, moći će da prati njegov rast i razvoj i da pravilno kontroliše njegovo ponašanje. Ipak, deca se brzo naviknu da traže oslonac u ovoj osobi i neretko mogu biti manje druželjubiva i povučena čim promene okruženje.

Prednost vrtića u odnosu na dadilju je najpre u ceni koja se može razlikovati za više hiljada dinara. Ipak, to nije jedina prednost – ovo je odlično okruženje za druženje, igru i razvijanje socijalnih veština. Vrtići organizuju i vannastavne aktivnosti, pa će vaši mališani imati priliku da borave u prirodi, obilaze zoološki vrt ili učestvuju u kreativnim radionicama. Prilagođavanje pravilima vrtića može biti težak korak za dete, a kao posledica toga može se javiti negodovanje pri odlasku u isti. Ipak, nakon kratkog vremena i uz veliku stručnost osoblja koje radi u ovim ustanovama, to se lako prevaziđe. Mališani koji borave u vrtiću lakše se uklapaju u novo okruženje i navikavaju na promene, a ujedno imaju priliku da nauče pravila ponašanja u zajednici, koja ih nakon određenog perioda očekuju i u obrazovnim ustanova.

Koju god od opcija izaberete imajte na umu da je najbitnije da budete rasterećeni kada ostavite dete u drugim rukama i da znate da će ono uživati u tom danu.  Na kraju, kada završite svoje obaveze postarajte se da što kvalitetnije provedete vreme sa njim, jer niko ne može zameniti temelje koje pruža porodica!

 

 

 

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook