OD KUĆE DO ŠKOLE, OD ŠKOLE DO KUĆE: KADA DETE MOŽE SAMO DA PREĐE OVAJ PUT?

Prilikom izbora škole u koju će ići vaše dete, važno je da obratite pažnju i na to koliko je udaljena od mesta stanovanja, u kakvom je okruženju, da li su u blizini  nebezbedni prelazi, zapušteni parkovi…

Zašto je to sve važno?

Zato što nećete svih osam godina svoje dete voditi u školu, bez obzira na to što biste, možda, to i želeli. Vaš đak će, pre ili kasnije, reći: „Danas mi ne treba pratnja“. I to ne treba da vas brine – samostalnost je veoma važna osobina koju bi svaki roditelj trebalo da razvija i podržava kod svog deteta.

Međutim, podeljena su mišljenja u vezi s tim u kom uzrastu dete može samo da krene u školu.

Pedagozi kažu da nije važno koliko dete ima godina i u koji razred ide, već koliko je zrelo, a to ćete proveriti na više načina.

Najvažnije je da zna put do škole, kao i pravilo na koji način se bezbedno prelazi ulica (ona koja ima i ona koja nema semafor). Zato je veoma bitno da dok vi vodite dete ponavljate nazive ulica kroz koje prolazite, ukažete mu na prepoznatljiva mesta kod kojih menjate pravac kretanja.

„Sada ćemo da skrenemo levo kod pekare, a zatim desno kod apoteke.“

Na prometnim saobraćajnicama pustite da vam dete samo kaže u kom trenutku bi prešlo ulicu.

Osim toga, potrebno je i da ga naučite da ne razgovara sa nepoznatim osobama na ulici, da ne prihvata ponude za prevoz do kuće. Možete i da smislite lozinku u slučaju da se detetu neko obrati i ponudi mu prevoz.

„Tvoja mama (ili tata) mi je rekla da te povezem kući danas svojim automobilom“. Tada bi dete trebalo da pita „ljubaznog“ čiku ili tetu, neko pitanje za koje odgovor znaju samo ono i roditelji. Na primer: „Hvala što ste mi ponudili vožnju, ali mi je mama (tata) rekla da uđem u automobil samo kod osobe koja zna kako se zvao prvi kućni ljubimac moje mame“.

Ukoliko vaše dete insistira da ide samo u školu, ali se vi i dalje bojite da ga pustite, napravite kompromis – idite zajedno samo donekle, a onda bi na dogovorenom mestu vaš mali đak mogao da se nađe sa drugarima iz škole, sa kojima će nastaviti dalje, bez vas. Isto važi i za povratak.

I nemojte krišom da pratite svoje dete, jer ako vas vidi da to radite, nikada više neće imati poverenje u vas.

Tagovi: , , ,
Podelite:
Share on Facebook
Facebook