ZAŠTO TELEVIZORU NIJE MESTO U SPAVAĆOJ SOBI

Samo ime kaže da je – spavaća soba – prostorija u stanu ili kući, namenjena spavanju, odmaranju i opuštanju.  Da li televizor tome doprinosi ili ne, podeljena su mišljenja.

Dok jedni tvrde da se uz film, seriju, dokumentarce… na televiziji relaksiraju i lakše utonu u san, stručnjaci tvrde suprotno – takvi programi, zapravo, remete spavanje i kvalitetan odmor, ali i više o toga.

Televizor, kao i laptop, mobilni telefon i tablet, emituju takozvano plavo svetlo koje nas, zapravo, razbudi umesto da nas uvede u stanje potpune opuštenosti.

Nekoliko različitih istraživanja sprovedenih u Evropi i Americi, pokazala su da svetlost koju emituju elektronski uređaji negativno utiču na lučenje melatonina – hormona koji je zadužen za spavanje. Dokazano je da sat vremena gledanja u ekran telefona, televizora ili tableta utiče na smanjeno lučenje melatonina za oko 15 odsto.

Stručnjaci za san zato savetuju da se makar 60 minuta pre odlaska u spavaću sobu, ne gledaju uređaji koji emituju plavu svetlost, a tu spada i televizor. Takođe, da bismo lakše zaspali potrebno je da prostorija u kojoj se nalazi krevet bude mračna, bez veštačke ili prirodne svetlosti.

Zato svoju omiljenu seriju ili film pogledajte u nekoj drugoj prostoriji, a ne u spavaćoj sobi, i to tokom dana ili predveče, nikako neposredno uoči odlaska na spavanje.

Osim kvalitetnog sna, televizor može učiniti i da vaš odnos sa partnerom. Naime, bračni savetnici kažu da televizor u spavaćoj sobi pospešuje otuđenje parova, čini da zanemaruju jedan drugoga.

Uostalom, ministar zdravlja u Indiji Gulam Nabi Azad, svojevremeno je izjavio da se broj stanovnika njegove zemlje može drastično smanjiti ukoliko bi većina domaćinstava u svoje spavaće sobe unelo televizor.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook