BOGATSTVOM SADRŽAJA KONDOMINIJUMI OSVAJAJU NAKLONOST KUPACA

Zbog sve više obaveza, a manje vremena, želja za lagodnim životom, kao i zahtevi za blizinom marketa, sportskih terena, dečijih igrališta i bezbednošću, postaju imperativ za potencijalne kupce stanova. To je i razlog zašto na tržištu sve veću popularnost imaju kondominijumi – stambeni kompleksi koji nude sve ono što je u ubrzanom okruženju neophodno za jednostavniji, lakši i sigurniji život.

U ovakvim kompleksima zatvorenog tipa kupcima su na raspolaganju centralna dvadesetčetvoročasovna recepcija, video nadzor, profesionalno održavanje, privatni park sa sadržajima za sve starosne grupe, sportski tereni, bazen i slično. Dodatno, ovakvi stambeni kompleksi rešavaju i problem nedostatka parkinga.

Zasada, međutim, ovaj tip stanogradnje u Srbiji dostupan je samo Beograđanima, a u maju ove godine najavljena je i izgradnja prvog kondominijuma na Novom Beogradu – Wellport.

Kompleks, u koji će biti investirano 130 mil EUR, gradi izraelska kompanija Shikun & Binui Group, srpskoj javnosti poznata po izgradnji kompleksa Central Garden i Voždove kapije, takođe kondominijumima.

Mina Kalezić, direktorka marketinga i prodaje vodeće konsultantske kuće za nekretnina CBS International, kojoj je poverena ekskluzivna prodaja ovih stanova, kaže za portal Ekapija da je, od kada je zvanično počela prodaja, reakcija tržišta na novi novobeogradski kompleks neverovatna.

“Kako je današnji ritam svakodnevice brži nego ikad, potreba za domom koji nudi apsolutnu privatnost privatnog parka, ušuškan sa svih strana od pulsa centralne poslovne zone, prirodan je korak razvoja ovog dela grada”, ističe Kalezić dodajući da Wellport predstavlja i odličnu investicionu kupovinu zbog blizine poslovnih kompleksa u kojima je veliki broj internacionalnih zaposlenih, a koji su idealni zakupci za ovakve nekretnine.

Mina Kalezić direktorka marketinga i prodaje vodeće konsultantske kuće za nekretnina CBS International

Objašnjavajući sve veću popularnost kondominijuma, Mina Kalezić navodi da je koncept usvojen sa tržišta koja su daleko zrelija od našeg, a razlog leži upravo u činjenici da je tempo života pre samo deset godina i danas neuporedivo brži.

“S obzirom na to da je trenutno tražnja daleko veća od ponude, i strani i domaći investitori se trude da isprate očekivanja kupaca. Osim toga, ulaskom stranih investitora konkurentnost ponude je dovela i do sofisticiranijih zahteva samih kupaca koji traže više od svakog novog projekta”, ističe Kalezić.

Na pitanje koliku cenu održavanja plaćaju vlasnici nekretnina, sagovornica kaže da ona zavisi od više parametara – lokacije, obima projekta, tehničke sofisticiranosti opreme, vrste grejanja, hlađenja, veličine privatnog parka i tipa sadržaja, a da se proseku kreće oko 0.45 do 0.60 evro centi po metru kvadratnom neto kvadrature stana.

Međutim, i pored velike popularnosti i prednosti, koje donose kupcima stanova, kondominijumi nose i veću cenu kvadrata, a za ovakve komplekse, zasada, u Srbiji nema puno prostora van prestonice.

“Van Beograda posmatrano izgradnja kondomonijuma bila bi moguća u Novom Sadu i eventualno Nišu, dok ostali gradovi nažalost još ne mogu da generišu tražnju za kondominijumima”, objašnjava Kalezić.

Potražnja u Beogradu u međuvremenu, ne jenjava. Central Graden je, precizira Kalezić, u završnoj fazi prodaje, dok Voždove kapije uveliko napreduju sa prodajom i izgradnjom druge faze, pa se krajem 2018. očekuje da startuje i treća faza izgradnje kondominijuma.

Kondominijumi su bili i tema ovogodišnjeg Rebeca, konferencije koja se izvorno bavi promovisanjem tema koje su u vezi sa razvojem investicija u nekretnine, a na osnovu trendova o kojima se moglo čuti, dalji razvoj događaja na tržištu nekretnina ići će na ruku ovakvim tipu stanogradnje.

Novogradnja je, kako je između ostalog istaknuto na skupu, primarni izbor kupaca prvenstveno iz razloga što novi kompleksi sa većim brojem jedinica donose nešto više od kupovine stana – čitav koncept sa obiljem propratnih sadržaja koji daju potpuno novi kvalitet života.

Značaj i kvalitet “finalnog proizvoda” kada je u pitanju kupovina nekretnina, istakao je i Đura Stanić, vodeći direktor Merin Asset Management.

“Sami kupci su postali svesniji kada je u pitanju kvalitet radova, značaj garaža i parking prostora, centralne recepcije, a obezbeđenje kao i mnogi drugi bogati sadržaji olakšavaju način života”, naveo je on.

Inače, osim standarnih zahteva, poput povoljne lokacije i cene, te kvaliteta završnih radova, najčešći zahtevi kupaca stanova odnose se upravo na prateće sadržaje, a zatim i spratnost, pogled, orijentaciju prema suncu…

PREUZETO SA PORTALA – EKAPIJA

Podelite:
Share on Facebook
Facebook