IDEJE ZA FARBANJE JAJA PRIRODNIM METODAMA

Farbanje jaja nije samo deo naš tradicije u okviru obeležavanja Uskrsa, već predstavlja i lep porodični ritual koji unosi radost u svaki dom. Uskršnja jaja su istovremeno i ukras na stolu, zbog čega se bojadisanju uvek pristupa pažljivo isplanirano.

Postoji mnogo različitih metoda za farbanje jaja, ali je važno da prilikom izbora vodimo računa i o tome da ćemo uskršnja jaja jesti, zbog čega bi trebalo upotrebljavati one načine koji neće ugrožavati naše zdravlje.

jaja

Farbanje namirnicama koje imamo u kući

Žutu boju možemo dobiti mešavinom đumbira u prahu (dve supene kašike), ključale vode (jedna šoljica za kafu), sirćeta (dve supene kašike) i zelenog čaja (pet kesica).  Kada voda i đumbir proključaju dodati sirće i ubaciti jaje. Ofarbano jaje izvaditi kada se sve ohladi.

Crvena boja se dobija od cvekle srednje veličine koju, iseckanu na sitno, treba prokuvati do vrenja u četiri šoljice vode. Nakon toga dodati dve kašike šećera i ubaciti jaje. Izvaditi ga kada se sve ohladi.

jaja

Ako jaja stavite u vodu u kojoj ste prokuvali trećinu manje glavice crvenog kupusa i dve kašičice sirćeta, i ostavite da se prohladi, dobićete jaja prirodno ofarbana u plavu boju.

Lukovina prokuvana u vodi ofarbaće jaja u divnu smeđu boju.

jaja

Dekorisanje biljkama

Ako želite da uskršnja jaja na vašem stolu budu unikatna, dekorišite ih listovima trave, dateline… onim koji vam se najviše dopadaju.

Kako se to radi? Veoma jednostavno – prilikom farbanja jaja, na primer u lukovini, odabrani list stavite na jaje, zatim sve dobro umotajte parčetom najlon čarape.

Nakon završenog procesa dobićete jedinstveno dekorisano jaje.

Čipkasta jaja

Šarmantna čipkasta jaja dobićete ako pre farbanja svako jaje obmotate čipkom koju več imate kod kuće. Da biste dobii intenzivniju boju i šaru, u vodu ubacite dve kašike alkoholnog sirćeta.

Pre uklanjanja čipke, važno je da se jaje sasvim ohladi.

jaja

Krep papir 

Ova tehnika se naročito preporučuje ako jaja bojadišete zajedno sa decom.

Već obarena jaja umotajte krep papirom različitih boja i potopite u alkoholno sirće. Zatim jaja poređajte na rešetku kako bi se ocedila. Kada budu skoro suva uklonite papir i premažite ih jestivim uljem.

Srećan Uskrs!

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Tagovi: , ,
Podelite:
Share on facebook
Facebook