JOGA – SUPER REŠENJE ZA SVE KOJI SEDE OSAM SATI DNEVNO

Verovali ili ne – broj osoba koje praktikuju jogu se samo u Americi u poslednjih 20 godina, uvećao sa sedam na 15 miliona!

Da li znate zašto? U čemu je tajna te veštine koja je stara oko 5.000 godina?

Reč je o jednoj od najzdravijih i najefektnijih metoda vežbanja, koja se posebno preporučuje osobama koje imaju probleme sa kičmom, što je veoma česta boljka savremenog čoveka.

Stručnjaci kažu da bi oni koji provode osam i više sati dnevno u sedećem položaju, trebalo tri puta nedeljno da vežbaju jogu.

Osim što je blagotvorna za kičmu, joga je odlična preventiva srčanih oboljenja, stresa i depresije. Takođe, ovaj dragoceni vid vežbanja može da ublaži različite bolove u telu, da poboljša fleksibilnost, ali i da reguliše različite vidove poremećaja ishrane i telesne težine.

Budući da joga usklađuje um i telo, ona dovodi do podizanja samosvesti, većeg zadovoljstva svojim izgledom, ali i osećaja olakšanja i unutrašnjeg mira.

Imajte u vidu da se neke dobrobiti joge brže i jasnije ispoljavaju, dok je za neke potrebno više truda i rada. Dakle – budite uporni i pozitivni efekti će se postepeno otkrivati, što pričinjava veliko zadovoljstvo.

Veoma je važno da jogu ne praktikujete bez nadzora stručnog lica, sertifikovanog trenera. Zato se dobro raspitajte kome ćete pokloniti svoje poverenje, slobodno vreme, ali i novac. Pored toga što su joga vežbe efektne i zdrave, neke od njih deluju lake i jednostavne ipak možete lako da se povredite ako pokrete ne radite na pravi način.

Takođe, postoje i različite vrste joge: Ayurveda, Anusara, Ashtanga, Bikram, Hatha, Kundalini… pronađite ono što će najviše odgovarati vašim potrebama i načinu života.

Znajte da vam osim dobrog instruktora i podloge za pod, ništa više ne treba. Za jogu je dovoljna bilo kakva udobna odeća, nekoliko kvadrata sobe, a može da se vežba i na otvorenom, u dvorištu ili parku.

Učinite nešto za svoje telo i um – krenite na jogu i uskoro ćete shvatiti da je to trebalo mnogo ranije da uradite!

Podelite:
Share on Facebook
Facebook