KAKO SE PRAVILNO ČUVA VINO

Položeno, to verovatno već znate, ali vam možda nije poznato i zbog čega važi to pravilo, kao i da li se primenjuje i za belo i za crveno vino.

Evo odgovora:

Boce vina bi trebalo čuvati položene tako da vino uvek bude u dodiru sa čepom, bez obzira na to da li je reč o belom ili crvenom vinu. Tako ćete sačuvati pampur od sušenja i eventualnog pucanja prilikom otvaranja flaše.

Isto pravilo važi i za flašu koju ste već otvorili ali je niste popili do kraja: ostavite je takođe položenu, tako da vino dodiruje čep.

Položena flaša omogućava i da fenoli, komponente koje određuju ukus vina, ne ispare u dodiru sa vazduhom, a vaše omiljeno vino promeni ukus i miris.

Važno je i da znate da bi otvorena flaša vina trebalo da se ispije za šest do osam sati, jer što duže stoji to značajnije menja ukus usled oksidacije.

Vino se neće pokvariti ako ostane u otvorenoj boci, ali će sigurno biti lošijeg ukusa već nakon dva do tri dana.

Držanje vina u frižideru, čak i ako je reč i crvenom, se preporučuje samo ako je reč o već otvorenoj boci jer ćete tako donekle usporiti proces isparenja.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook