SOBNE BILJKE KOJE SE LAKO ODRŽAVAJU

Dodavanjem detalja možete vrlo lako oplemeniti prostor u samo par koraka, bilo da je reč o novoj slici, ukrasnim figuricama, svećama ili lampi. Ipak, najveće osveženje donose sobne biljke koje pored svoje lepote ujedno prečišćavaju vazduh u prostoriji i daju joj posebnu notu.

Održavanje biljaka zahteva posebnu pažnju, ali i znanje kakav tretman je potreban određenoj vrsti: koliko često ih treba zalivati, da li im prija izlaganje suncu i gde ih pozicionirati u prostoru. Kada vaše sobne biljke postanu velike i lepe, bićete oduševljeni što su se vaš trud i briga isplatili.

Ukoliko su vaš prvi izbor sobne biljke obratite pažnju da nisu osetljive na temperaturne razlike, pogotovo tokom letnjih meseci kada koristimo rashladne uređaje. One oslobađaju 97% vode koju upijaju i time povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji, a vi dobijate osećaj da se “lakše diše”.

Ovo su 3 biljke koje preporučujemo za osveženje vašeg životnog prostora, a nisu zahtevne za održavanje:

Aloe vera – drevna biljka poznata po svojim blagodetima. Lako se uzgaja u zatvorenom prostoru, ali zahteva da bude izložena suncu osam do deset sati dnevno. Preporučuje se zalivanje jednom nedeljno, a pored svojih lekovitih svojstava vrlo je estetična.

Bendžamin fikus – biljka azijskog porekla, mnogima poznata i kao uplakana smokva. Najbolje pozicionirati saksiju metar od prozora kako ne bi bio izložen direktnoj svetlosti. Visina ove biljke može biti i više od jednog metra i potrebno je zalivati dva do tri puta sedmično tokom letnjiih dana i jednom nedeljno tokom zimskih.

Areka palma – egzotična biljka, prosečne visine oko jednog metra, predstavlja najefikasniji osveživač vazduha tokom grejne sezone. Ona ne voli direktno sunce, pa se preporučuje da stoji na mestima koja su udaljena od izvora svetlosti. Leti je potrebno zalivati dva puta nedeljno, zimi na svakih 12 do 15 dana.

Obratite pažnju na moguće alergije i razmotrite da li je baš ta biljka dobar izbor za vašeg kućnog ljubimca ukoliko deli prostor sa vama. Ukoliko niste sigurni koja biljka će biti adekvatna za vaš prostor uvek možete pitati za savet u obližnjoj cvećari.

 

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Tagovi: , ,
Podelite:
Share on facebook
Facebook