KAKO SE UZGAJA ZAČINSKO BILJE U STANU

Ako sami uzgajate začinsko bilje imaćete višestruku korist – uštedećete i uvek ćete imati na raspolaganju sveže začine.

Prvo što u vezi s tim treba da uradite je da nađete mesto svojim biljkama. Tom prilikom vodite računa o tome da su različitim začinima potrebni različiti uslovi.

Sunčano mesto vole majčina dušica, origano, ruzmarin i žalfija, dok u senci bolje uspevaju peršun i bosiljak. Međutim, to ne znači da ove biljke treba da držite na hladnom ili vetrovitom mestu, jer su osetljive i to im neće prijati. Najbolje je da budu u prostoriji gde je temperatura između 20 i 25 stepeni Celzijusovih, a ukoliko ih držite na otvorenom vodite računa da ne budu izložene suncu tokom celog dana.

U svakom slučaju, bolje je da kupite začine koji su već nikli, a ne da sadite seme, jer već formirane biljke možete odmah da koristite.

Saksija u kojoj će biljke rasti ne mora da bude velika, dovoljno je da u prečniku ima do 15 cm. Najvažnije je da ima rupu na dnu za odvod viška vode. Zemlja ne bi trebalo da bude suviše obogaćena, poželjno je da ima i malo peska, a preporučuje se i ona za uzgajanje kaktusa.

Zalivajte biljke po potrebi. Najbolji metod kojim ćete proveriti da li biljci treba voda ili ne, je da ubodete svoj prst u zemlju – ukoliko osetite da je zemlja suva zalijte biljku. Ruzmarin ne voli mnogo vode, zato ga zalivajte ređe nego druge začine.

I neka vas ne brine što neke biljke bujaju, a druge rastu sporije. Bosiljak koristite što više i time ćete pospešiti njegov rast. Isto važi i za origano. I korijander brzo raste, ali za razliku od bosiljka ne obnavlja se tokom branja, imajte to u vidu. Lovor prilično sporo raste, a ako ne stignete da upotrebite sve sveže listove, osušite ih.

Mentu nikako nemojte saditi u istoj saksiji sa drugim biljkama jer će ih ugušiti.

Ukoliko vaše biljke rastu na terasi ili u bašti, dobro ih operite pre upotrebe, a ukoliko su u kućnim uslovima dovoljan je i jedan mlaz vode koji će ukloniti prašinu.

Začinske biljke nisu samo zdrave, već i dekorativne, a miris koji oko sebe šire je i lep i koristan jer će vas štititi od mnogih insekata.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook