OD TERASE DO OAZE: KORAK PO KORAK

Terase su dragoceni prostori u svakom domu, mogu biti prave gradske oaze za opuštanje, naročito u letnjim mesecima, ali samo ako su prilagođene potrebama onih koji ih koriste.

Kako se to postiže? Lako – dovoljno je da se oslonite na svoju maštu i kreativnost.

Najvažnije je da vodite računa o kvadraturi i da izbegnete najčešću grešku koju mnogi prave prilikom uređenja svoje terase – pretrpanost i osećaj skučenosti. Zato prvo stavite samo najneophodnije: ono na čemu ćete sedeti, stočić za kafu ili jelo (ako je terasa veća), omiljeno cveće i eventualno neko osvetljenje. Ako i pored tih elemenata ima još mesta, tearsu oplemenite dodatnim cvećem, svećnjacima, zidnim ukrasima, lampionima…

Boja zidova vaše terase može i ne mora biti u skladu sa ostatkom stana ili kuće. Ukoliko ste ljubitelj minimalizma, vaša terasa se sigurno neće mnogo razlikovati od ostalih prostorija. Beli zidovi su odlično rešenje ako želite da do izražaja dođu ostali elementi na terasi, nameštaj za sedenje, stočić, žardinjere i saksije za cveće. Ukoliko želite da sve bude belo, imajte na umu dve činjenice: bela plastika tokom dužeg izlaganja suncu može da požuti, a moraćete i češće da perete bele i sve svetle detalje na svojoj terasi.

Prilikom biranja nameštaja za oazu mira i udobnosti u svom životnom prostoru, vodite računa o tome koliko je vaša terasa otvorena i da li lako kisne, ili je izložena vetru. U tom slučaju izbegnite ligeštule od drveta, ratan garniture i one pletene od pruća, već se opredelite za plastiku, staklo, metal ili kovano gvožđe.

Budite praktični – ako je vaša terasa mala odlično rešenje su stolice i stolovi koji mogu da se sklope i sklone kada vam taj prostor treba za nešto drugo. Terasa koja je osunčana je odlična za cveće koje voli topliju klimu, ali ne i za nameštaj i detalje jarkih boja jer ako nisu od kvalitetnog materijala mogu brzo da izblede.

Jastuci i ostali detalji od platna bi trebalo da se brzo suše ukoliko pokisnu, ali i da su otporni na fleke jer kiša i vetar mogu da nanesu dosta prljavštine, a možda se vaša terasa dopadne i nekoj ptičici koja će svratiti i ostaviti svoj trag…

Terasa koja je izložena vetru nije pogodna za viseće žardinjere, niti za zidne ukrase, a morate voditi računa i o tome da su jastučići dobro fiksirani za garnituru za sedenje. Dobro rešenje su fenjeri i stakleni svećnjaci koji sveći omogućavaju zavetrinu – praktični su i veoma dekorativni. Biljke koje imaju sitne cvetove nisu za vetrovitu terasu jer ćete latice morati često da čistite s poda, zato se bolje odlučite za cveće koje ima jake, deblje listove, koje je stabilno i otporno na vetar.

Zato je veoma važno da prilikom kupovine biljaka pitate kakvu negu i uslove zahteva, jer vaš cilj nije prostorija više koju morate da čistite i perete, već oaza u stanu, mesto za uživanje, opuštanje i potpuni hedonizam.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook