TAPETE ILI KREČENJE ZIDOVA?

Mnogi imaju dilemu šta je bolje uraditi prilikom dekoracije svog životnog ili radnog prostora: okrečiti zidove ili zalepiti tapete?

Oba rešenja imaju i dobre i loše strane.

U odnosu na tapete, okrečeni zidovi su „zdraviji“ jer ne upijaju mirise, dim i smog, poput tapeta. Osim toga, krečenjem se ubijaju i razne bakterije.

Međutim, ukoliko zidovi nisu sasvim ravni, to ćete bolje prikriti tapetama, naročito ako imaju pruge ili neki drugi geometrijski dezen. Na okrečenim zidovima se lako uoče sve neravnine i nepravilnosti, zbog čega se savetuje gletovanje pre toga, kao odličan način za sanaciju zidova.

Ako želite da uštedite na vremenu, i da posao renoviranja svog životnog ili poslovnog prostora obavite bez mnogo prašine, tapete su bolje rešenje nego krečenje jer se ti radovi izvode brže i bez prljanja okolnog prostora.

Što se cena tiče, možete proći podjednako skupo ili jeftino, jer cena zavisi od izbora materijala. Tapete mogu biti veoma skupe, ali i boje za zidove, ukoliko su od modernih, ekoloških materijala, ako su otporne na vlagu.

Deca vole da pišu i crtaju po zidovima. U tom slučaju se preporučuju boje za zidove koje mogu da se operu. Takođe, sačuvajte nekoliko rezervnih rolni kojima ćete prelepiti eventualnu kreativnost svog deteta na zidovima u stanu.

I kuce i mace mogu da izgrebu zidove, a neki od njih naročito vole da „cepkaju“ tapete. I u tom slučaju je rešenje rezervna rolna, ili da krečenje prostorije, ukoliko vaš kućni ljubimac uporno cepa papir.

Podelite:
Share on Facebook
Facebook