OPREMANJE DEČIJE SOBE – IZAZOV I UŽIVANJE

Dečija soba bi trebalo da bude najveseliji deo stana ili kuće. To znači da bi u svojoj sobici deca trebalo da se osećaju slobodno i srećno.

Kako se to postiže?

Nikako jarkim bojama zidova i nameštaja, niti preteranom količinom igračaka, već pažljivo odabranim elementima koji će biti i funkcionalni i lepi, pre svega u skladu sa uzrastom, potrebama i temperamentom dece.

Stručnjaci za opremanje enterijera savetuju da se soba za decu opremi tako da „raste“ sa detetom. To znači da krevet bude takav da dete u njemu može da spava i kada krene u školu, kao i da garderober može samostalno da koristi kada malo poraste.

Važno je i da dozvolite deci da učestvuju u opremanju svoje sobe, da uvažite njihove želje i sugestije, a ukoliko su nerealne i preterane, zadovoljite ih makar u detaljima. Možda vam je skup „ferari“ krevet koji vaš sin želi, ali mu zato kupite posteljinu sa tim motivom, na primer. Ako vaša mala princeza želi da njena soba liči na kućicu za Barbi lutku, a vi to ne možete da joj ispunite, zadovoljite njenu ideju tako što će u sobici preovladati roze boja, kao i motivi sa likom omiljene lutke.

Osim što treba da bude u toplim bojama, svetla i da odiše veselom atmosferom, važno je da dečija soba bude i funkcionalna – da ima dovoljno prostora da se dete igra. Uz krevet i orman, tu bi trebalo da se nalazi i manji ili veći radni sto, ali fotelje, stolovi i slično, su nepotrebni.

Higijenu u prostoru ćete lakše održavati ako nema mnogo tepiha i zavesa, kao ni ukrasa na policama, osim omiljenih knjiga i slikovnica. 

I nikada nemojte da sputavate kreativnost i maštu svog deteta zarad reda u sobi. Obezbedite pano za crtanje, ako dete to želi, podlogu na kojoj može da se igra plastelinom, ili okrečite deo zida premazom koji željenu površinu pretvara u površinu poput školske table. 

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook