I KUHINJA MOŽE BITI „IGRAONICA“

Da li ste ikada razmišljali o tome da u pripremanje obroka uključite svoju decu i tako provedete sa njima kvalitetno vreme? Iako to znači da ćete duže biti „za šporetom“, deca će uživati izvršavajući kulinarske zadatke koje ste im zadali. Asistirajući u pripremi nekog porodičnog specijaliteta, na primer, naučiće koje su osnovne namirnice neophodne u ishrani, šta to znači hraniti se zdravo i zašto je to važno, ali i šta je pileće, a šta svinjsko meso, kako se pravilno peru voće i povrće, kako se kuhinja posprema nakon završenog kuvanja.

Evo nekoliko saveta u vezi s tim:

Neka dete bude samostalno – dajte mu varjaču da umuti fil za tortu, pridržavajte činiju dok  dete „samo“ presipa sos iz jedne posude u drugu, pokažite mu kako se koristi kuhinjska vagica, neka razbije jaje… Važno je da dete oseti da je samostalno i da vi verujete u njegove kulinarske „sposobnosti“. Cilj ove igre je da svi uživate, a ne da se mali kuvar oseti loše zbog početničkih greškica. Najvažnije je da se dete ne povredi, zato ćete mu davati manje zahtevne obaveze i bićete tu sve vreme pridržavajući posude, kutlače i slično. Seckanje se ne preporučuje, čak i kada nož nije oštar.

Neka dete bude kreativno – ponudite detetu da samo odabere recpet prema kojem ćete tog dana napraviti zajedno ručak za celu porodicu, ili možda kolače za goste koje očekujete. Dete će biti veoma ponosno što je dalo doprinos obroku u kojem svi uživaju.

Neka dete bude informisano – iskoristite zajedničko kuvanje da detetu objasnite koja hrana je zdrava i zašto je to važno. Ne zaboravite boje – nutritivno bogat tanjir je raznobojan, a malom kuvaru objasnite da su zelene namirnice bogate gvožđem, kalcijumom, vitaminom C, koji nam daju snagu i jačaju mišiće, narandžaste i žute predstavljaju značajan izvor vitamina A i beta karotena, što čini da deca budu mali pametnjakovići, dok je crveno voće slatko i ukusno, a daje energiju za super igranje u parkiću. Koristite termine koji su deci bliski, objašnjavajte im sve kroz likove iz omiljenih crtaća i slikovnica.

Neka dete bude opremljeno – nabavite malu kecelju, kapu za kuvare, plastično posuđe, modlice… deca će biti srećna da imaju alat samo za sebe, kojim ne mogu da se povrede, a izgleda isto kao i onaj koji koriste „veliki“ kada kuvaju.

Neka dete bude srećno – svaki kuvar voli komplimente, pa tako i deca. Degustirajte zajedno ono što ste skuvali ili umesili, pohvalite čak i kada nije baš najukusnije, ali nemojte lagati već suptilno objasnite šta bi sledeći put tom receptu trebalo da se doda. Tako će deca naučiti da primaju komplimente ali i podnesu primedbe.

Koliko je kuvanje u društvu dece važno, svedoči i izreka koja kaže: ako gladnom detetu date hleb – nahranili ste ga danas, ako dete naučite kako da samo umesi hleb – nahranili ste ga za ceo život!

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook