TRENDOVI U OPREMANJU KUHINJE

Kuhinja odavno više nije samo deo stana u kojem se priprema hrana, već je to i mesto okupljanja porodice, zbog čega ima veliki značaj u svakom domu. 

Kao srce svakog životnog prostora, kuhinja treba da oslikava temperament porodice, potrebe i životne navike ukućana, ali i estetske standarde, kažu stručnjaci za opremanje enterijera i navode sledeće trendove za ovu sezonu:

Tehnološke inovacije

Savremena tehnološka rešenja odavno su ušla u naše kuhinje, i to ne samo u vidu uređaja, tako da sada možemo da govorimo i o takozvanim pametnim kuhinjama koje imaju slavine sa senzorima, šporete koji mogu da se programiraju, frižidere koji produžavaju vek trajanja namirnica, specijalna osvetljenja, aparat za kafu koji se aktivira putem aplikacije na mobilnom telefonu…

Svetle boje

Nakon dugogodišnje dominacije tamnih kuhinja, svetlost nam se vratila na velika vrata. Moderne kuhinje su sada u svetlo sivoj, beloj i krem boji, a oni malo hrabriji eksperimentišu i sa pastelno plavim nijansama, bojom zelenog smaragda i zrele šljive. Siva je naročito moderna, pre svega jer se lako kombinuje sa većinom drugih boja, kao i sa prirodnom bojom drveta. 

Zidovi bez visećih elemenata

Ovaj trend je aktuelan jer je praktičan i vizuelno čini da kuhinja deluje veća, čistija i svetlija.

Takozvano ostrvo na sredini kuhinje se pokazalo kao veoma dobro rešenje, a posebno je praktično za višečlane porodice, kao mesto okupljanja i obedovanja van trpezarijskog stola.

Pločice od kamena, kvarc umesto granita

Grubo rezano drvo i metalni elementi podstiču industrijski izgled koji je veoma popularan, a podne pločice od prirodnog kamena su interesantnije od onih koje se inače koriste za kuhinjski prostor. Od materijala koji su dominantni ove godine izdvaja se kvarc – koristi se umesto granitne kuhinjske ploče jer je veoma izdržljiv, a i lakše se održava.

Sto sa točkićima i prostor za kućne ljubimce

Funkcionalnost je na prvom mestu, kada je uređenje kuhinje u pitanju. U skladu s tim na tržištu su se pojavili stolovi za ručavanje koji imaju točkiće, čak i oni od punog drveta, rustični, u retro stilu. Točkići su veoma vešto sakriveni i ne narušavaju elegantan stil i luksuzan izgled stola.

Osim toga, popularni su i spušteni plafoni, barem u delu iznad trpezarijskog stola, što doprinosi intimnijoj i opuštenijoj atmosferi.

Zasluženo mesto u kuhinji sada su dobili i kućni ljubimci. I za njih su dizajnirane specijalne korpe, jastuci, posuđe koji svojim izgledom mogu da prate stil koji dominira u celoj kuhinji.

Podelite:
Share on Facebook
Facebook