KAKO UTICATI NA DECU DA ZAVOLE KNJIGE

Razviti kod dece ljubav prema knjizi i naviku da čitaju, najlepše je što možete da učinite za njih još u najranijem uzrastu. Ukoliko naučimo dete da zavoli pisanu reč, pružićemo mu osnovu za razvoj mnogih drugih veština, pre svega sposobnost komunikacije i razmišljanja. Čitanje podstiče razvoj inteligencije, kreativnosti, mašte.

Zato, radite na tome da dete zavoli knjige uz par trikova koje vam predlažemo.

Najpre, napravite malu biblioteku u kući, kako bi detetu knjige uvek bile lako dostupne. To može biti polica u dečijoj sobi ili u nekom drugom delu stana. Vašu kućnu čitaonicu redovno dopunjavajte novim naslovima i naviknite dete da sa vama kupuje i bira knjige. Obratite pažnju na to šta dete voli, literatura ipak mora da mu bude zanimljiva, a za mlađu decu i slikovita.

Možete i da se igrate biblioteke kod kuće. Pored dragocenog vremena koje provedite sa svojim detetom, ujedno kod njega podstičete naklonost prema knjigama. Vaš mali bibliotekar biće ponosan na svoju ulogu, jer deca najbolje uče i prihvataju nova ponašanja kroz igru.

Važno je da deci redovno čitate, na primer pred spavanje, nakon čega ćete se zajedno zabaviti prepričavajući pročitano. Na taj način dete će se još bolje koncentrisati na ono što mu čitate, jer zna da posle treba da ispriča radnju. Veoma je važno da u toku čitanja pravite pauze kako biste sa detetom razgovarali o knjizi i proverili da li razume o čemu se radi, kao i šta misli o tome.

Ne ustručavajte se – stavite se u ulogu junaka bajke i glumite zajedno sa vašim mališanom. Vi ste primarni model ponašanja svome detetu i ukoliko roditelji iskreno uživaju u čitanju i dete će. Naravno, očekujte da će mališani tražiti da im nebrojano puta pročitate istu knjigu. Nemojte da vam bude opterećujuće, oni tako bolje pamte, zaključuju i usvajaju pojmove.

Vašem detetu će biti zanimljivo da u svojoj kući ima uređeni kutak za čitanje. Na primer, mesto u uglu sobe okruženo policama sa knjigama, pa i omiljenim igračkama, u kome će se opuštati. Uz malo kreativnosti možete da obogatite postojeći prostor u stanu u skladu sa navikama najmlađih. Na krevetu, na podu, u omiljenoj fotelji, uz prostirke, prekrivače, udobne jastuke, dečije lampe, stvorićete carstvo za čitanje.

Jednu od najboljih rečenica o uticaju knjige na odrastanje dece dao je čuveni Albert Ajnštajn: „Ako želite da vam dete bude inteligentno, čitajte mu bajke. A, ako želite da bude veoma inteligentno, čitajte mu još bajki“.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook