KAKO MOTIVISATI DECU DA POKUPE IGRAČKE

Sređivanje sobe i skupljanje igračaka, sigurno se ne nalazi na spisku omiljenih dečijih aktivnosti. Ukoliko želite da usmerite pažnju dece na pospremanje nereda, potrebno je da im određene navike usadite u najranijem uzrastu.

Iznećemo vam par predloga kako da decu motivišete i da skupljanje igračaka ne bude frustracija ni za dete, niti za vas.

Najpre, veoma je važno da postavite svoje zahteve u skladu sa uzrastom deteta. Imajte realna očekivanja, kao i strpljenje, i vaš mali pomagač biće ponosan na to što učestvuje u porodičnim obavezama, a vi ćete biti ponosni na svoje dete.

Dobra ideja je da pospremanje sobe pretvorite u igru, jer deca sjajno reaguju na zabavu i izazove. Takmičite se ko će pre da skupi određen broj igračaka, ili odredite ko će skupljati igračke određenog oblika ili boje.

Dečiji psiholozi savetuju roditelje da odrede vreme u danu za pospremanje sobe, sa ponavljanjem radnje, dok se navika ne ustali. Na taj način deca se uče redu, odgovornosti, a vi ih ne morate stalno podsećati na obaveze koje ih čekaju. Ustaljenim kućnim rasporedom deca će lakše pratiti sled obaveza, znajući na primer, da ih pred spavanje očekuje spremanje sobe.

Nemojte prestati da se igrate sa decom – uz postavljena pravila, ostavite im i prostor za zabavu. Verujte, biće im zanimljivo saznanje da i njihove igračke „idu na spavanje“, kako bi bile odmorne za sutrašnji dan, baš kao i oni.

Korpa za igračke može da zameni koš, a svaki pogodak nagrada. Ukoliko dete pravilno razvrsta igračke, po unapred dogovorenom načinu, podsticaj doprinosi krajnjem rezultatu kojim će cela porodica biti zadovoljna. Svakako, nagrađivanje za dobro obavljen posao dodatno motiviše dete, jer zna da ga nakon izvršenja postavljenog zadatka čeka ono što voli.

Budite dosledni i iskreni sa decom, jer im na ličnom primeru pokazujete pravila ponašanja u domu, ali i u spoljnom okruženju.

Nemojte terati decu da skupljaju igračke, niko ne voli pritisak. Podstaknite ih na zabavan način, bez izazivanja lošeg osećaja, i neće im biti dosadno. Razumite njihov ritam i ne požurujte ih u poslu, već pohvalite te spretne, male ruke koje će vam nakon toga biti veoma zahvalne.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook