KRAJ LETA I POČETAK RADOVA U BAŠTI I NA TERASI

Ne tugujte što leto prolazi – uživanje na terasi ili u dvorištu moguće je i tokom jeseni. Osim toga, iskoristite novo godišnje doba da svoju oazu ulepšate biljkama koje se sade u septembru i oktobru.

Prvo što bi trebalo da uradite je da pregledate cveće i biljke koje već imate na svojoj terasi ili u dvorištu. Sve što se osušilo tokom toplih letnjih dana, što je precvetalo, obavezno bacite.

Ukoliko su neke saksije izbledele od sunca, zamenite ih novim, ali pažljivo i vodeći računa da prilikom presađivanja ne oštetite biljku niti koren, koji se seče samo ako je počeo da truli.

Da biste što lakše presadili neku biljku, nemojte je zalivati makar dva dana. Jednom rukom držite saksiju, a drugom stablo biljke. Saksiju s bočne strane blago udarite o pod, to će pomoći da se zemlja odvoji od stranica posude. Važno je da biljku izvučete zajedno sa zemljom u kojoj je bila.

Na dno nove saksije stavite izmrvljen stiropor, crep ili komadiće saksije od pečene gline (tek da pokrije dno), a zemlji možete da dodate malo peska. Biljku stavite na sredinu saksije (osim ukoliko ne planirate više različitih biljaka u jednoj saksiji, kao što se često radi sa kaktusima, na primer), a potom polako dodajte zemlju, ravnomerno sa svih strana. Kada saksiju napunite protresite je, ili je blago udarite o pod, da bi se zemlja slegla i popunila sve delove posude. Nikada nemojte zemlju da sipate do vrha saksije, jer će se voda prelivati prilikom zalivanja. Presađenu biljku možete odmah da zalijete.

Osim što ćete izbledele saksije zameniti novim, jesen je doba godine kada na svojoj terasi ili u dvorištu, možete da zasadite i neke nove biljke. Cveće koje se u tom periodu sadi su: zumbul, lala, narcis, preslica, mrazovac… lukovice koje vam se dopadaju, a prve cvetove možete da očekujete već februaru i martu.

Lukovice se sade duplo dublje od svog prečnika, tako što se zatrpaju zemljom, a bolje je da svaka lukovica ima svoju saksiju.

I mnoge višegodišnje biljke možete da zasadite tokom jeseni: karanfil, čuvarkuću, visibabe, narcise, lupinu, plamenac, potočarku, zekine uši… Ruže se takođe sade u jesen, ali tek krajem oktobra.

Prilikom izbora cveća obavezno se raspitajte kakve uslove voli – senku ili direktnu izloženost suncu, hladovinu ili toplo mesto, da li toj biljci smeta vetar. Nemojte da razmišljate samo o estetici, jer će se cveće mučiti i neće uspeti da poraste i održi se u uslovima koji mu ne odgovaraju.

Bez obzira na to koliko su dani i dalje topli, obratite pažnju na jesenje noći – ukoliko temperatura padne ispod 10 stepeni Celzijusovih obavezno unesite osetljivije biljke, pre svega one koje vole toplotu: palme, kaktuse, dracene, fikuse i slično.

Iskoristite svaki lep dan i uživajte na svojoj terasi ili u bašti dok ne dobije zimski izgled, koji takođe ima svoju lepotu i čari.

Podelite:
Share on Facebook
Facebook