TERASA, BALKON, LOĐA: NIJE SVEJEDNO!

Da li znate razliku između terase, balkona i lođe? Da, sve su to spoljašnji delovi stana ili kuće, ali razlike su velike i važne, koje morate znati ukoliko tek kupujete i birate svoj novi dom.

TERASA

Terasa može da se nalazi na bočnom delu stambenog objekta, na krovu, ali i u prizemlju. Ako volite da budete povezani sa prirodom i spoljašnjim okruženjem, terasa će vam to pružiti više nego balkon i lođa, zato što nema bočne zidove, a često ni krov.

Međutim, upravo zbog takve svoje forme, terasa nije preporučljiva ako je vaša kuća ili stan na vetrovitom mestu, izložena kiši i snegu, jer ćete je onda retko koristiti.

BALKON

Balkon nije u ravni fasade objekta na kojem se nalazi i ograđen je zidovima sa tri strane, a često ima i krov ili nadstrešnicu.

Takva forma čini balkon veoma korisnim delom stambene jedinice, jer stanarima daje osećaj da su van svoga stana ili kuće, ali ušuškani i zaštićeni od kiše, vetra, snega.

LOĐA

Lođa, za razliku od terase i balkona, ne izlazi van zgrade već se nalazi u istoj ravni sa fasadom. Zbog takve svoje forme lođa je najmanje otvoren prostor i takoreći predstavlja dodatnu prostoriju u stanu ili kući.

S obzirom na to da je prilično zatvorena, lođa je odličan kutak za odmor, uzgajanje cveća i začinskog bilja, a nekima i kao radni prostor u kojem mogu da se izoluju od ostalih ukućana, ali i da budu u delimičnom dodiru sa spoljašnjim okruženjem.

Dakle, sada kada znate u čemu je razlika između terase, balkona i lođe, obratite pažnju na to šta ćete odabrati prilikom kupovine svog novog doma. Otvoreni prostori su poželjni jer pružaju dodatni komfor i osećaj da ste, makar malo, izašli napolje. To je naročito važno ako imate psa ili mačku, jer je kućnim ljubimcima važno da budu u kontaktu sa spoljašnjim svetom.

Podelite:
Share on Facebook
Facebook