MOJ KUTAK U STANU

Istraživanja su pokazala da širom sveta 48 odsto ljudi radi od kuće, kao i da 98 odsto njih nema radni prostor u svom stanu. Takođe, kućne biblioteke, kao kutak za uživanje i opuštanje, polako ustupaju mesto nekim drugim sadržajima u kući.

Ako ste i vi deo ove statistike, pročitajte kako da rešite taj problem.

Pogledajte dobro stan ili u kuću u kojoj živite i razmislite – sigurno postoji mesto koje bi moglo da se pretvori u vaš kutak. Radni sto ne mora da bude veliki, može biti i rasklapajući, a polica sa knjigama zauzima manje mesta ako se uklopi u neki ugao. Potrebni su vam još samo stolica i lampa.

Ukoliko imate veću dnevnu ili spavaću sobu, pregradite je paravanom, koji možete i sami da napravite i oslikate. Konsultujte stolara – da li polica za knjige može biti pregrada iza koje ćete staviti radni sto ili fotelju, kao i lampu za trenutke opuštanja.

Dobro je ako možete da računate na prirodno osvetljenje, na radni prostor ili biblioteku kraj terase ili prozora. Izloženost prirodnom dnevnom svetlu dovodi do uravnoteženog rada hormona, prija očima, reguliše krvni pritisak. Ako prostor koji ste predvideli za biblioteku nema dovoljno svetla, uvek možete pronaći lampu koja će biti i lepa i funkcionalna.

Nemojte zaboraviti na struju koja će vam biti potreban za svetlo, ili možda kompjuter. Zato budite sigurni da kutak u stanu koji planirate da izdvojite samo za sebe, ima makar jedan utikač u zidu.

Stručnjaci za enterijer kažu da biljke mogu mnogo da doprinesu lepoti ali i udobnosti prostora u kojem živimo i radimo. To ne znači da od svog kutka morate da napravite staklenu baštu, ali saksija ili rezano cveće u vazi su poželjni.

Svoj kutak možete da napravite i od balkona ili zastakljene terase, na primer.

Ukoliko imate decu, objasnite im da je to samo vaš kutak, isto kao što oni imaju neki svoj, i da su tu dobrodošli tek povremeno. Uspostavite pravila i pridržavajte ih se. Baš kao što vi ne dirate njihove igračke bez pitanja, tako ni deca ne bi trebalo da vršljaju po vašem kutku bez kontrole. Pokažite im da poštujete njihove potrebe i oni će poštovati vaše.

Sa kućnim ljubimcima je već drugačije, sa njima ne možete da se dogovorite kao sa decom, zato im obezbedite jastučić na podu, njihovo mesto gde će vam praviti društo dok radite ili se opuštate.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook