TELEVIZOR U DEČIJOJ SOBI? RAZMISLITE DOBRO JER…

Razmišljate da li da kupite televizor za sobu svoje dece? Stručnjaci kažu da u vezi s tom odlukom postoji nekoliko za i mnogo protiv.

Ukoliko imate kontrolu koliko vremena će vaše dete da provodi ispred TV ekrana, onda televizor u sobici neće nauditi detetu. Takođe, ako je reč o takozvanom smart televizoru, koji ima i pristup internetu, vaše dete će moći povremeno da gleda sve ono što bi, inače, pratilo na tabletu ili telefonu.

I to je sve, kada je reč o dobrim stranama TV aparata u dečijoj sobi. Sve ostalo u vezi sa tim je negativno.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji je pokazalo da se deca sve manje kreću, a da u nekoj formi igre koja podrazumeva fizičku aktivnost provedu od 30 do 40 minuta dnevno. S druge strane, pred nekim ekranom (kompjuter, tablet, mobilni telefon, televizor) provedu u proseku tri sata svakog dana!

Takođe, istraživanje je pokazalo i da prekomerno gledanje televizijskog programa (duže od tri sada dnevno), može biti potencijalno štetno za razvoj dece, kako u psihičkom, tako i u socijalnom smislu. Siromašni rečnik, odbojnost prema čitanju knjiga, slabije poznavanje matematičkih veština, otežano fokusiranje, pažnja i koncentracija, mogu biti direktne posledice.

Osim toga, pokazalo se i da su deca koja su imala televizor u svojoj sobi, ranije od ostalih tinejdžera postala pušači. Razlog je nekontrolisana mogućnost gledanja sadržaja koji su samo za odrasle. Takođe, ta deca su imala opušteniji stav i prema konzumiranju alkohola i droga.

Zbog svega navedenog pedijatri savetuju roditelje da deci na kupuju televizore, kao i da im gledanje tog programa omoguće isključivo u nekoj od zajedničkih prostorija gde će moći da kontrolišu šta deca gledaju i koliko dugo.

Savet je i da u najranijem uzrastu deca ne gledaju televizor, a nakon druge godine ne duže od dva sata dnevno, s obzirom na to da svako dodatno vreme uz televizijski program ima dalekosežne negativne posledice za decu.

Podelite:
Share on Facebook
Facebook