TRUDNOĆA I KUĆNI POSLOVI: ŠTA (NI)JE DOZVOLJENO

Bez obzira na to što je održavanje higijene prostora u kojem živimo uvek neophodno, trudnice bi te obaveze trebalo da izbegavaju. Međutim, nisu sve žene u mogućnosti da tokom trudnoće redovne kućne poslove prepuste nekom drugom, zato je važno da znaju kako da na bezbedan način za svoj dom održavaju čistim.

Postoje određena sredstva za čišćenje koja trudnice ne bi trebalo da upotrebljavaju jer su toksična. To su, pre svega, ona koja uklanjaju masnoću, koriste se za dezinfekciju, kao i takozvani izbeljivači.

Umesto hemijskih sredstava trebalo bi da koriste ona koja su na biljnoj bazi, prirodna, bez mirisa i agresivnih sastojaka. Takođe, limunovim sokom ili alkoholnim sirćetom, može da se opere kupatilo i očisti kamenac u kuhinji. Soda bikarbona može uspešno da zameni abrazivna hemijska sredstva.

Čak i deterdženti koji nisu opasni mogu smetati trudnici zbog jakog mirisa. Zato se preporučuje da žena tokom trudnoće pažljivo čita uputstvo za upotrebu na ambalaži, kao i da prilikom spremanja stana otvori sve prozore.

Poželjno je i da buduća majka na rukama ima zaštitne rukavice prilikom čišćenja kuće.

Ako trudnica ima kućnog ljubimca, može uživati samo u manje zahtevnim igrama i kraćim šetnjama, sve ostalo: ishrana, čišćenje izmeta, kupanje i češljanje životinje, bi trebalo da rade ostali ukućani.

Osim toga, žena tokom trudnoće mora da pazi i kako se kreće. To ne znači da devet meseci treba da preleži, već samo da izbegava usisavanje i pranje podova, sve poslove koji zahtevaju klečanje i savijanje u struku. Takođe, ne bi trebalo da pere visoke prozore i kači zavese, jer tako rizikuje da padne i povredi sebe i plod. Ako već mora i te poslove da obavlja sama, neka obavezno koristi niže merdevine, nikako stolice i slično.

Ni dugo stajanje se ne preporučuje, zato bi trudnica veš trebalo da pegla kraće nego što to inače čini, a može i da koristi takozvanu barsku stolicu.

Nošenje tereta ne dolazi u obzir, kao ni pomeranje nameštaja. Torbe za kupovinu koje imaju točkiće su idealno rešenje, a ostale zahtevne poslove odložite za nekoliko meseci nakon porođaja.

Ono što je dobro uraditi pre porođaja jeste izbacivanje suvišne garderobe, obuće, ali i ostalih nagomilanih predmeta, koje godinama niko od ukućana više ne koristi. Na taj način će životni prostor “prodisati”, biće čistiji, pregledniji, a stvoriće se više mesta za nove stvari koje će biti potrebne za bebu.

Podelite:
Share on Facebook
Facebook