KAKO DA VAŠE DETE PAMTI ZIMSKI RASPUST

porodica

Bliži se Nova godina, mnogi su već okitili jelku i ukrasili svoj dom, a uskoro stiže i zimski raspust. Ove godine je čak i poranio. Deca se naravno raduju a šta je sa roditeljima? Putovanja se ne preporučuju, pa kako onda kvalitetno ispuniti slobodno vreme mališana?

Obavezno prošetajte pored reke

Ukoliko živite na Novom Beogradu već ste u prednosti jer vam do keja treba vrlo malo vremena. Neka Vaše dete oseti čaroliju zime u šetnji pored reke. Stavite šarene rukavice, kapu i pravac u zimsku avanturu. Osetićete poseban miris zime, videćete retke ptice koje odolevaju niskim temperaturama baš kao i vi, boju i nijanse neba koje se samo na reci mogu doživeti. Dajte detetu nakon šetnje štafelaj i slikarski pribor i podstaknite ga da na platnu oživi proveden dan na reci. Malo umetničko delo ukrasiće kreativni kutak u dečijoj sobi i ostaće trajna uspomena.

Neka Vaše dete postane mali virtuoz na ledu

Oprobajte se u čarima klizanja zajedno sa detetom. Na ledu će dete naučiti da održava ravnotežu i koordinaciju, a to će doprineti i pravilnom držanju tela. Smejte se, uživajte u tim rumenim obraščicima i obabezno se fotografišite. Čuvajte uspomene, dete će to znati da ceni jednog dana.

Upoznajte sa detetom kraj u kojem živite

Izdvojite nekoliko dana da što bolje upoznate kraj u kojem živite. Obično za to nemamo dovoljno vremena, tako da iskoristite raspust i odmor za ovo mini putovanje. Ponesite mapu opštine i postanite turista u sopstvenom kraju. Ako recimo živite na Novom Beogradu postoji niz veoma zanimljivih činjenica u vezi sa ovim krajem Beograda, istažite ih sa detetom. Proučite nazive ulica dok šetate i otkrijte zašto nose baš takve nazive. Da li recimo znate ko je bio Tadija Sondermajer po kojem je nazvana ulica na Novom Beogradu u kojoj se nalazi i prvi kondominijum na Novom Beogradu? Novostečena znanja iskorstite potom za „vašu“ verziju igre zanimljiva geografija.

porodica

Molimo vas isključite vaše mobilne telefone, počinje film

Smestite se svi zajedno u dnevni boravak, uzmite omiljeno ćebence i otvorite dečiji filmski maraton. Umesto očekivanih kokica, poslužite dete i ostale ukućane pečenim kestenjem, sigurno ćete ih iznenaditi ovom zimskom poslasticom. U zavisnosti od uzrasta deteta napravite spisak filmova u kojima ćete svi uživati. Nakon što ih odgledate zajedno, organizujte vašu dodelu Oskara tako što ćete birati najbolji film. Ovo je prilika da isključite mobilne telefone i da izdvojite vreme posvećeno samo vašoj porodici.

 Ne ljuti se mali čoveče!

Izvadite društvene igre koje stoje negde u fiokama ili po ormanima, one donose zagarantovanu zabavu i dobro raspoloženje, mada ponekad i po koju dečiju suzu zbog neuspeha i poraza. Ova vrsta aktivnosti doprineće jačanju memorije i kognitivnih sposobnosti dece, uče ih da poštuju pravila, da se nose sa porazom, ali razvijaju i jednu jako važnu osobinu – empatiju. Pantomima će sa druge strane podstaknuti dečiju kreativnost i snalažljivost ali će zabaviti i roditelje i vratiti ih makar na trenutak u jedan bolji i lepši svet, svet igre.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook