NEGA KUĆNIH LJUBIMACA TOKOM ZIME

“A šta može zima meni, šta mi može, šta mi sme? Nek mi nosić pocrveni, eto to je, to je sve!”, napisao je Jovan Jovanović Zmaj, ali nije mislio na kuce i ostale kućne ljubimce. Mislio je na decu koja uživaju u zimskim čarolijama. Međutim, i naši krzneni drugari podjednako vole zimske šetnje ukoliko znamo kako da ih pravilno negujemo tokom tog perioda u godini.

Ako volite svog psa – ne oblačite ga

Veterinari su jednoglasni u jednom savetu – ne oblačite svoje pse. Krzno ih, čak i kada su ošišani, dovoljno greje tokom dnevnih šetnji. Bez obzira na to što su kuce  preslatke u jaknama i kaputićima, nemojte ih oblačiti jer garderobe može višestruko da im naudi. Trenje kože može biti veoma neprijatno, a postoji i opasnost od iritacije, pregrevanja i alergija.

Šetajte se češće, a kraće

Umesto tople garderobe, skratite vreme koje provodite van kuće sa svojim kućnim ljubimcem. U prednosti su vlasnici pasa koji u neposrednoj blizini mesta stanovanja imaju prostor namenjen za šetnju i igru kućnih ljubimaca, kao što je to slučaj u kondominijumima.

Parkić rezervisan samo za kuce, koji se nalazi u okviru modernog stambenog kompleksa kakav je, na primer, Wellport na Novom Beogradu, idealan je tokom zimskog perioda. Gotovo pravo iz stana kuca ulazi u ograđen park u kojem ga čekaju ostali psi, “ekipa iz kraja”.

Ne treba im jača i obilnija hrana

Ishrana pasa tokom zime ne bi trebalo da se razlikuje od ishrane tokom ostalih godišnjih doba, osim ako se kuca znatnije manje kreće. U tom slučaju možete davati i manje kaloričnu hranu kako ne bi došlo do gojaznosti tokom zimskog perioda.

Posebno je važno da sa svojim kućnim ljubimcem ne delite ukusne đakonije u kojima uživate tokom novogodišnjih praznika. Morate odoleti njihovom čežnjivom pogledu jer kolači i torte, pite i ostali delikatesi mogu biti veoma štetni za njihovo zdravlje. Umesto toga, nabavite grickalice koje su namenjene kucama, a možete im povremeno dati i manji komad starog ili prepečenog hleba.

Higijena tokom zime je veoma važna

Obavezno obrišite i osušite šapice nakon šetnje. Time sprečavate unos bakterija ali i rizik od nazeba. Posle igre u snegu, dobro ugrejte svoju kucu i proverite da li je dlaka suva i iza ušiju, na preponama i na vratu jer su to mesta koja najduže ostaju vlažna.

Učinite da zima bude uživanje kako vama, tako i vašem kućnom ljubimcu.

 

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook