KAKO DA UOČITE RAZLIKU IZMEĐU PORCELANA I KERAMIKE

Primetili ste da je posuđe od porcelana skuplje nego od keramike, ali ne znate zašto, kao ni po čemu se ta dva materijala razlikuju?

Na prvi pogled je teško uočiti šta je porcelan, a šta keramika, zato što je osnovna razlika u njihovom sastavu, a ne u spoljašnjem izgledu.

Porcelan je najfinija vrsta keramike, ima gustu strukturu i površinu glatku na dodir. Zbog toga je posuđe od porcelana otpornije i dugovečnije od keramičkog, s obzirom na to da slabije upija tečnost nego keramika.

Prvi porcelan proizveden je u Kini u 16. veku pre nove ere. Evropa je za taj prefinjeni materijal čula tek u 13. veku zahvaljujući Marku Polu, a figurice od porcelana bile su posebno popularne u 18. veku u vreme rokokoa.

Vrhunski porcelan je veoma skup, naročito ako je reč o umetničkim, kolekcionarskim komadima koje sebi mogu da priušte samo retki srećnici.

Danas je porcelan sinonim za kvalitet, a pored upotrebe u domaćinstvu ima različite namene u mnogim granama industrije.

Najpoznatiji proizvođači porcelana su u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Mađarskoj, a najpoznatiji brendovi su Herend, Rosenthal, Noritake, Lenox, Villeroy & Boch, Spode, Royal Albert…

Keramika je pristupačnija, ali i osetljivija što je naročito važno ako se radi o pločicama za kupatilo, kuhinju ili terasu. Kod keramičkih pločica lakše može doći do oštećenja nego kod porcelanskih, ali njihova prednost je što su finansijski isplativije, a samim tim i popularnije.

Porcelan je nalik keramici s tim što je napravljen od finije gline koja sadrži minerale, kvarc i feldspat. Porcelanske pločice za kupatilo i kuhinju se peku višoj temperaturi nego keramičke, dugotrajnije su i čvršće, imaju bolju otpornost na vlagu, niske temperature, habanje, a dostupne su u širokom spektru boja, dezena i oblika. Porcelanske pločice se upotrebljavaju u prostorima koji su frekventni i u kojima je prisutna visoka koncentracija vlage.

Održavanje i jedne i druge vrste materijala je rutinsko i jednostavno uz pomoć različitih sredstava za održavanje keramike i porcelana, a doprinosi sveukopnom lepšem i izgledu prostora u kojem se nalaze.

Oni koji vode računa o detaljima uvek biraju porcelan umesto keramike, pre svega kada se radi o posuđu, šoljama za kafu i čaj, ukrasnim figurama, lampama koji će svojim elegantnim izgledom vašem domu dati posebnu notu.

Zato, ako želite da kupite porcelan, a ne keramiku, znajte da je porcelan sjajniji, ima glatku površinu, deluje elegantnije, a trebalo bi i da ima oznaku proizvođača, žig koji garantuje da je reč o porcelanu.

I na kraju, ima i onih koji ne znaju da li je pravilno reći porcElan ili porcUlan. S obzirom na to da je ovaj materijal naziv dobio po italijanskoj reči „porcellana“, pravilno je reći porcElan.

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook