KAKO OSTVARITI SVE NOVOGODIŠNJE ODLUKE – KORAK PO KORAK

Nova godina je savršena prilika da sagledamo šta smo sve uradili prethodnih 12 meseci, kao i da postavimo nove ciljeve koje ćemo realizovati u narednom periodu. Novi poslovni i privatni planovi, sportski rezultati, putovanja, poznanstva, kupovina nekretnine, proširenje porodice… dugačak je spisak promena koje želimo da unesemo u svoj život kako bismo ga učinili boljim.

Novogodišnje odluke su važne jer predstavljaju novu šansu da napravimo korak više, ali i nadu da će nam budućnost doneti lepe i prijatne trenutke.

Bez obzira na to da li želimo da promenimo posao, zaljubimo se, preselimo se u novi stan, skinemo koji kilogram, napokon otputujemo do destinacije iz svojih snova – važno je da ne odustanemo.

Kako se to postiže?

Psiholozi kažu da nije uvek lako jer se većina odluka odnosi upravo na menjanje ustaljenih navika i uvođenje novih za koje znamo da su za nas bolje i zdravije. Dakle, nije lako ali je moguće, a ovo su saveti kako da to postignemo:

Zapišite svoje odluke i vizualizujte ih

Odredite svesku ili rokovnik u kojem ćete zapisivati, svake godine, svoje odluke. Tako ćete imati uvid u to šta ste od planiranog ostvarili, u kom pravcu su se vaše odluke menjale, koje od njih se ponavljaju.

Umesto olovke i papira, možete da koristite i kompjuter ili svoj telefon, a ukoliko svoje odluke vizualizujete, tako što ćete ih ilustrovati odgovarajućim fotografijama ili crtežima, dobićete dodatnu motivaciju.

Budite odlučni i organizovani

Nije dovoljno samo želeti već i čvrsto rešiti. Odustajemo lako u onim situacijama u kojima naša volja nije dovoljno jaka.

Dakle, nemojte samo da pokušavate, već odlučite da svesno promenite ono što kod sebe ne volite, kao i da unapredite ono što smatrate da je vaš glavni adut, pokretač, ono što vas vodi ka uspehu.

Sagledajte dobro na koji način ćete ostvariti svoje ciljeve. Napravite jasan plan koji će obuhvatiti vremenske rokove, sredstva koja su vam potrebna, ali i eventualne prepreke na koje možete naići.

Budite objektivni i konkretni

Samo realne odluke mogu biti zaista i ostvarene. Ono što nije u skladu sa vašim mogućnostima, ali i okolnostima na koje ne možete da utičete, teško je realizovati. Takve želje postaju svoja suprotnost – umesto da nas inspirišu i vode napred, predstavljaju kočnicu za uspeh.

Ako ste, na primer, rešili da uštedite određenu sumu novca, neka to ne bude visoka cifra – odredite manju svotu koju ćete povećavati u skladu sa godišnjom zaradom, dodatnim izvorima prihoda i slično.

Važno je i da vaša odluka bude konkretna i jasno definisana. Umesto da sebi kažete: “Ove godine ću smršati, ali ću i kupiti nov stan”, morate biti precizniji: “Do decembra ove godine smršaću 10 kilograma”. “Do proleća ću uštedeti novac za nov dvosoban stan na Novom Beogradu”.

Podelite svoje odluke sa drugima i počnite – sad!

Podrška uvek znači, bez obzira na to da li su planovi mali ili veliki. Porodica, prijatelji i kolege biće vam dodatni podstrek i motivacija na putu ka ostvarenju odluka, zato im recite za svoje namere.

Veoma je važno je i da ne odlažete početak, da ne čekate ponedeljak, prvi u mesecu, proleće…

Realizaciju svojih planova počnite odmah.

 

 

 

 

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook