KAKO TREBA DA IZGLEDA SOBA ĐAKA PRVAKA

Polazak u školu je važan događaj u svakoj porodici, kako za dete, tako i za roditelje i sve ostale ukućane.

Prilagođavanje novom životnom periodu je lakše ukoliko se makar deo prostor u kojem dete boravi uskladi sa novim okolnostima. To znači da bi malom đaku trebalo obezbediti kutak za učenje, ukoliko dete nema samo svoju sobu.

Radni kutak ne mora da bude veliki. U mirnijem delu stana postavite radni sto sa fiokama, police za knjige, lampu, udobnu stolicu i prostor za školsku torbu.

Od toga kako će izgledati radni kutak i šta će se u njemu sve nalaziti, važnije je da dete bude uključeno u biranje elemenata, ali i da bude angažovano prilikom realizacije. Dozvolite malom đaku da izabere koje boje će biti radni sto, kakvog dezena stolica… Ukoliko su dečiji zahtevi nerealni ili se ne uklapaju uz ostatak enterijera pronađite kompromisno rešenje koje će zadovoljiti i funkcionalnost i estetiku.

Isto važi i kada se uređuje zasebna soba za đaka prvaka – dete mora biti deo tog procesa jer se radi o prostoru u kojem treba da se oseća prijatno i opušteno.

Ukoliko raspored prozora to dozvoljava, radni sto postavite tako da ima što više prirodnog svetla, ali bez obzira na to na stolu se mora nalaziti i lampa. Takođe, preporučuje se da soba đaka prvaka ima što više fioka i polica u blizini radnog stola, kako bi detetu knjige, sveske i školski pribor bili na dohvat ruke.

Ogledala, fotografije, umetničke slike i posteri, ne bi trebalo da budu u vidokrugu deteta dok sedi za radnim stolom, jer će mu skretati pažnju prilikom učenja.

Bez obzira na to da li je soba velika ili mala, u njoj treba da bude red i dovoljno prostora da dete osim učenja i izrade domaćih zadataka, može nesmetano i da se igra.

U održavanju reda i higijene u sobi detetu mogu da pomognu roditelji, ali nikako se ne preporučuje da taj posao potpuno preuzmu. Đak prvak može i mora sam da brine o izgledu i čistoće svoje sobe ili radnog kutka.

Podelite:
Share on Facebook
Facebook