KAKO DA POSTAVITE PRAZNIČNI STO

Praznična trpeza je lepa prilika da pokažemo svoj kulinarski talenat i umeće, ali i kreativnost. U ukusnoj hrani može se uživati svim čulima ako se samo malo potrudimo. Nije potrebno ni mnogo novca, niti vremena, već  dobra volja i maštovitost.

Ukrase sigurno već imate u svojoj kući – iskoristite one koji su vam preostali od kićenja jelke i dekorisanja kuće. Takođe, možete ih napraviti i sami.

Evo nekoliko ideja…

ELEGANCIJA POSTIGNUTA MINIMALISTIČKIM DETALJIMA

Ukoliko želite da vaš praznični sto izgleda elegantno i otmeno, odaberite jednu do dve boje koje ćete koristiti. Pođite od najkrupnijih elemenata – stolnjaka i servisa za ručavanje. U odnosu na to odaberite ostale ukrase. Lepo se slažu bela, zlatna i srebrna boja, ali i crna i srebrna, bež i zlatna.

Ne preterujte sa detaljima – želite da na vašem stolu dominira hrana, a ne dekoracija. Odličan efekat ćete postići i ako samo stavite salvete u novogodišnjem dezenu, možda nekoliko šišarki kraj tanjira, ili crvene bobice imele.

Kolače i kafu ili čaj, poslužite u dnevnom boravku, a stočić za tu priliku dekorišite u istom stilu – odabranim detaljima koji će doprineti svečanom prazničnom raspoloženju.

Uživanje u slatkišima je idealna prilika da sa ukućanima razmenite novogodišnje poklone. Ovoga puta uradite i to maštovito.

Uz kolače svima za stolom poslužite i salvete iscrtane adekvatnim simbolima koje će potom, svako za sebe, potražiti i na ukrasnom papiru kojim su uvijeni pokloni ispod jelke.

Poklone možete i da „servirate“ uz hranu, ukoliko su stiniji. Upakujte ih i ostavite na tanjiru, svakom ukućanu posebno.

Tako će razmena poklona biti zanimljivija, a trenuci provedeni u društvu najdražih postaće lepa sećanja koja ćete jedva čekati da ponovite.

RAZNOBOJNA PRAZNIČNA ČAROLIJA

Većina novogodišnjih ukrasa je u crvenoj i zelenoj boji koje simbolizuju radost novog početka, nagoveštavaju napredak i rast. Zato – neka i vaš praznični sto bude u tim bojama.

Uz crveni stolnjak lepo se slažu zelene salvete, escajg u zlatnoj boji, a svećnjaci mogu biti kristalni poput čaša na stolu.

BUDITE KREATIVNI U DRUŠTVU

Dekorisanje praznične trpeze ne mora biti posao jedne osobe. Biće lepše i zanimljivije ako to rade ukućani zajedno, naročito ako se angažuju i deca koja će uživati u tome što pomažu starijima.

Dozvolite svojim malim pomoćnicima da na sto stave i po neku svoju igračku, da naprave novu dekoraciju. Njihovi crteži takođe mogu biti deo novogodišnje čarolije, a igranje salvetama je prava zabava.

Glava Deda Mraza može biti iskrojena od kratona, a telo od presavijene crvene salvete.

Uživajte zajedno u novogodišnjim praznicima, pre svega u toplini svoje sigurne luke koju ništa ne može da zameni.

SREĆNA NOVA GODINA!

 

Podelite:
Share on facebook
Facebook
Podelite:
Share on facebook
Facebook