ZNAČENJE BOJA U VAŠEM DOMU

Niste sigurni koje boje bi trebalo da budu zidovi u vašoj dnevnoj sobi, kao ni da li se bolje spava u beloj i dezeniranoj posteljini? Neodlučni ste kada birate boju zavesa, tepiha, mebla?

Dobro je što takve odluke ne donosite brzo i stihijski jer boje kojima smo svakodnevno okruženi nemaju samo estetsku ulogu. Različite nijanse različito deluju na nas: mogu da nas oraspolože, umire, da evociraju lepe ili ružne uspomene, da drugima kažu nešto o nama… Zato je veoma važno da dobro razmislite pre nego što odaberete boje kojim ćete biti okruženi u svom stanu.

Prvo što treba da znate je da postoji osnovna podela na tople, hladne i takozvane neutralne boje. U tople boje spadaju: crvena, narandžasta i žuta. U hladne: plava, ljubičasta i zelena. Neutralne su: crna i bela.

A sada pogledajte šta koja boja „poručuje“:

Crvena
Najupečatljivija u spektru boja. Simboliše energičnost, strast, vatru, krv, uzbuđenje, ali i ljubav i hrabrost. Ukoliko želite u svom stanu nešto naročito da istaknete, neku sliku ili ogledalo, neka budu u crvenom ramu. Jastučići u ovoj boji će osvežiti tamni mebl troseda, ali zavese, tepisi i celi zidovi u ovoj boji mogu biti veoma rizičan izbor jer će dominirati u prostoriji i skretati pažnju svega ostalog.

Žuta
Simbol Sunca, svetlosti, toplote, svežine, ali i vedrog raspoloženja i mentalne aktivnost. Takođe, žuta boja ukazuje na čast i lojalnost. Žuti detalji će učiniti da enterijer deluje veselije, modernije i toplije, a žuti zid ili zavese će doprineti da stan deluje svetlije.

Plava
Asocira na nebo i more, simbolizuje slobodu, ali i osećajnost i mudrost. Navodno plava boja umanjuje osećaj napetosti i straha. Preporučuje se da u spavaćoj i dečijoj sobi zid naspram kreveta bude u ovoj boji.

Narandžasta
Ovo je boja romantike, topline, sreće, kreativnosti, ali i jake volje, entuzijazma, upornosti i uspeha. Narandžasti detalji se preporučuju u kuhinji i radnoj sobi jer se veruje da ova boja podstiče mentalnu aktivnost. Narandžasti tepih se odlično slaže uz drveni nameštaj, ali u prostorijama koje koristite za odmor i spavanje ne bi trebalo imati narandžaste zidove ili zavese.

Zelena
Simbol rasta, nade, preporoda, prirode koja se budi. Takođe, zelena sugeriše stabilnost i izdržljivost, a najčešće se koristi za spavaću sobu jer se veruje da zagasita nijansa zelene opušta.

Ljubičasta
Boja moći, plemstva, bogatstva, ali i mudrosti i kreativnosti. Takođe, ljubičasta se vezuje i za magiju, spiritualnost, onostrano… Spada u hladne boje, tamne, a u dekorativne svrhe se koristi da bi se postigla otmenost i elegancija.

Bela
Simbolizuje svetlost, ali i istinu, slobodu, mir. Ukoliko želite da vaš životni prostor deluje čisto, ali i moderno, bela boja može da dominira. Takođe, ovo je osnovna boja minimalističkog stila.

Crna
Moć i elegancija se vezuju uz crnu boju, kao i mističnosti. Budite pažljivi kada ovu boju birate za svoj dom jer može vizuelno da umanji prostor, da ga učini tamnim i beživotnim.

Tagovi: , ,
Podelite:
Share on Facebook
Facebook